* Slaap jij wel goed genoeg?

* Slaap jij wel goed genoeg?

Slapen…. We weten allemaal hoe belangrijk die uren slaap voor ons zijn. Minstens 8 uur per nacht, zodat we ons fit en uitgerust voelen. Maar wat nou als dat gewoon niet lukt? Daar lig je dan in je bed te malen over van alles en nog wat. Of wanneer je wel in slaap bent gevallen, dat je ineens midden in de nacht wakker wordt en niet meer verder kunt slapen. Heel frustrerend en zeker niet helpend voor je nachtrust.

Hoe komt het en wat kun je daar aan doen?

Onze mind is de hele dag bezig geweest om alle indrukken te verwerken. Dit is in de afgelopen jaren alleen maar meer geworden door alle social media. Onze hersenen kunnen ontzettend veel informatie tegelijk verwerken, maar in de avond als je eigenlijk wilt uitrusten, zijn onze hersenen nog volop bezig om alles een plekje te geven. Daarnaast heb je misschien last van piekeren of emoties die opspelen. Dit alles zorgt er voor dat onze hersenen op dat moment van slapen nog geen rust ervaren. Wat kun je daar aan doen?

1. Zorg dat je minstens 1 uur voordat je gaat slapen geen blauwe schermen meer aan hebt staan. Dus geen tv, mobiel, tablet of iets dergelijks. Onze hersenen zien dit als daglicht en dan maken ze geen melatonine aan. Het stofje dat je nodig hebt om goed te kunnen slapen.

2. Wat dan wel? Pak een leesboek en ga lekker lezen in je bed of luister naar een meditatie. Er staan veel kant en klare meditaties online die je helpen tot rust te komen. Zelf gebruik ik de app “Meditation Moments”.

3. Neem melatonine of een ouderwetse beker warme melk voordat je gaat slapen.

4. Leg een notitieblok naast je bed en schrijf alles op wat nog in je hoofd zit. Vaak zijn dat dingen die je nog moet doen of wilt herinneren. Dit geeft je hersenen niet het signaal dat ze mogen uitrusten.

5. Word je in de nacht wakker? Blijf rustig en doe een lichtje aan. Schrijf op wat je op dat moment in je hoofd hebt, zodat je dat los kunt laten. Ga je liggen woelen, ga dan even iets anders doen. Bij mij helpt het om even te gaan lezen.

6. Kijk zo min mogelijk naar de tijd op je wekker of klok. Zorg er eventueel voor dat je de tijd niet kunt zien. Dit maakt je vaak onrustig, omdat je dan gaat nadenken over hoeveel uren je nog kunt slapen. Dat zijn er voor jouw gevoel altijd te weinig, omdat je zo moe bent.

7. Heb je last van nachtmerries? Probeer er achter te komen wat deze dromen jouw willen vertellen. Als je vaak dezelfde dromen hebt, betekent dat dat je hersenen iets niet goed kunnen verwerken. Het heeft vaak te maken met gevoel en verstand die niet op één lijn zitten.
Hier volgt nog een blogartikel over.

Lukt het je niet om het door middel van deze tips op te lossen? Misschien kan ik je helpen met een Sensi-behandeling. Dan kijken we samen naar de achterliggende problematiek.

 

Delen
Gepubliceerd door:
Marielle Groot

Recente artikelen

* Burn-out of stress, wat nu?

We hebben bijna allemaal wel eens een moment dat je het allemaal even niet meer…

4 jaar geleden

* Versterk je immuunsysteem

In deze roerige tijd van Corona wil je heel graag dat je weerstand op orde…

4 jaar geleden